čtvrtek 21. května 2015

Jak je to s dividendami u brokera Degiro

Před několika týdny mi na účet u Degiro přišly první dividendy. Podle všeho již zdaněné daní 24%. Problém ale je, že Degiro zatím neumožňuje online podepsat formulář W8BEN (Nově již umožňuje...) pro zamezení dvojího zdanění, takže teď budu nejspíš muset v následujícím daňovém přiznání danit přijaté dividendy znovu daní v ČR.

Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o hodně malé částky, tak mě to zas tak moc nepálí. Většinu svého portfolia mám aktuálně jinde, kde je formulář W8BEN vyřešený.

Pokoušel jsem se zjišťovat, jestli v budoucnu umožní online podepsání formuláře, konkrétně jsem jim poslal mail ve znění:

chtěl bych se zeptat, jestli bude někdy v dohledné době vyřešen formulář W8BEN pro zamezení dvojího zdanění dividend? Pokud bude k dispozici, tak kdy? Chtěl bych přes Degiro postupně nakupovat dividendové akcie - samozřejmě kvůli dividendám, takže dvojí zdanění se mi moc nehodí. Děkuji

Následovala odpověď:

Ano formulář W-8BEN momentálně připravujeme, momentálně probíhá testování jeho implementace do platformy, takže bohužel nemůžeme přesně říci, kdy bude k dispozici.

Z odpovědi mám takový neblahý pocit, že žádný formulář W8BEN u Degiro k dispozici jen tak nebude. To mě jen utvrzuje v tom, že u tohoto brokera bude nejlepší si nechat jen pár tisíc k občasným spekulacím, protože na dlouhodobější investování větších částek to vzhledem k této situaci fakt není.

5 komentářů:

  1. Tak jsem se dnes po dlouhé době přihlásil k účtu, abych viděl jestli už mi ho zrušili, když jsem tam nenechal ani korunu a nemám tam žádné cenné papíry.

    Účet mi zatím nezrušili (což už dávno měli), ale všiml jsem si, že už konečně dodělali ten formulář W-8BEN, takže je nyní možné ho vyplnit. Tohle je podle mě krok správným směrem :). Možná že je nakonec ještě využiju..

    OdpovědětVymazat
  2. Občas se o brokerech jako je Degiro zmiňuji na czshares.com: http://czshares.com/broker-degiro-se-uspesne-vylecil-z-jedne-detske-nemoci/

    OdpovědětVymazat
  3. kazdopadne degiro se vubec nepoucilo z naprosto trapne situace, kdy minuly rok spatne zdanili dividendy u cz akcii, reagovali jen tem kdo si stezovali absolutne zadne vyjadreni nechodilo a asi na zaklade tlaku nekolika lidi nakonec rozdilnou catku dorovnali jendorazove. Nicmene se nepoucili, skoro to pusobi ze se na to skoro vykaslali a letos to vypada, ze to zase nebudou umet:-( Pritom by snad stacilo aby jednotlivy uzivatele/klienti dolozili, ze jsou konecnymi prijemci dividend? Nicmene oni tvrdi, ze diky lincenci na jejimz zaklade tu podnikaji to neumi??!! Psali jste jim nekdo, vyjadrovali se vam k tomu? diky za pripadne reakce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrubě se mi nelíbí vysoké zdanění českých dividend. 35% místo 15% je opravdu moc. Taky by mě zajímalo jejich vyjádření.

      Holt asi budu muset přesunout KB a PMČR k jinému brokerovi.

      Je tu někajá možnost jak se tak sysokému zdanění vyhnout?

      Vymazat
    2. To že ta daň je vyšší než by mohla, nemusí být chyba brokera. Při zdaňování dividend mnohdy nepomůžou ani smlouvy o zamezení dvojího zdanění (tedy w8ben). Pokud chcete výhodnější daňovou sazbu, tak si o ní musíte zpětně požádat v zemi zdroje dividend.

      Vymazat