úterý 28. dubna 2015

První zkušenosti s Degiro

Založení účtu

Je to asi 2 měsíce, co jsem si založil účet u online brokera Degiro. Důvod proč jsem se rozhodl ho vyzkoušet byl, že jsem chtěl zkusit obchodovat opce na akcie a Degiro podle svých stránek nabízelo bezkonkurenční poplatky. Založení účtu šlo jednoduše a online, jak píší na svých stránkách, byla to otázka pár minut. Po založení účtu bylo potřeba provést první převod finančních prostředků, což sloužilo zároveň jako ověření uživatele. To už bohužel nějakou dobu trvalo (asi týden - zřejmě to tam ověřují "ručně"). Částka pro první převod mohla být v libovolné výši a po jejím připsání byl účet aktivován a bylo již možné obchodovat.

První provedené obchody a poplatky

Krátce po založení účtu jsem si zkusil po málu nakoupit pár akciových titulů, poplatky byly skutečně nízké (na jednom obchodu za +- 5000 Kč to bylo okolo 15 Kč). Další věc kterou jsem si ověřil bylo, že ačkoliv mám u Degiro účet v Kč, tak při obchodu se automaticky převedou koruny na dolary a to za kurz který je velice blízko tomu nejlepšímu možnému.

Obchodování opcí u Degiro

Trochu zklamání jsem zažil v souvislosti s nabídkou opcí na akcie, což byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem si účet u Degiro zakládal. Nabídka opcí a burz, kde se opce obchodují je velice omezená (podle všeho možné obchodovat pouze evropské opce na burze Eurex). Škoda že přes Degiro nejde obchodovat i opce na všechny významné US akcie, jinak bych přes něj obchodoval více.

Shrnutí výhod a nevýhod

Výhody

  • Velice nízké poplatky (vyzkoušeno na akciových obchodech).
  • Celkem snadné založení účtu zcela online.

Nevýhody

  • Nabídka burz a obchodovatelných instrumentů zdaleka není tak rozsáhlá jako třeba u Lynx.
  • V ČR není jediná kamenná pobočka.
  • Degiro na mě nepůsobí tak věrohodně jako třeba FIO nebo Lynx.


Celkově je tento broker, pode mého názoru, zajímavou alternativou a dobrým doplňkem ke klasickým brokerům. Účet v budoucnu určitě využiji a to asi především k menším krátkodobým a spekulativním obchodům, kde naplno využiji bezkonkurenčně nízkých poplatků. Na druhou stranu bych na účet u Degiro asi neposlal více než maximálně 10% svého portfolia.

Pokud budete někdo mít nějaký dotaz nebo doplnění, můžete využít komentáře pod článkem.

9 komentářů:

  1. Ahoj, nedávno jsem psal sérii článků jak vybrat brokera a ukazoval jsem tam analýzu poplatků jak ovlivňuje výnos investorů. Zahrnul jsem i Degiro, které vyšlo ze srovnání nejlépe. http://www.financialgeek.cz/co-zvazit-pri-vyberu-brokera-1/
    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci, s poplatkama jsou fakt hodně dobrý, akorát si ale říkám na jak dlouho, jestli to není jen tahák na lidi.. no ukončit se to tam dá kdykoliv že, takže proč ne :)

      Vymazat
  2. Ahoj, jaký jsi zvolil při registraci profil - Standardní nebo Custody? Rozdíly jsou pro tyto profily v poplatcích, při registraci mi to vybízí Standardní přitom marketované poplatky mají pro Custody. Druhá otázka je, jak se díváš na zástavní práva, které je nutné odškrtnout při přijímání podmínek v registraci (to má FIO a Lynx také)? Díky! Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, už nevím jaký jsem měl profil ze začátku, ale pak jsem si ho upgradoval na nějaký profil "Active" myslím. Což jsem udělal, abych měl přístup k opcím (i když jsem je nakonec nevyužil, protože nemají přístup k těm, co jsem chtěl). Poplatky podle všeho zůstaly stejné, nebo jsem si aspoň nevšiml žádné změny. Co se týká těch zástavních práv, tak na to už si bohužel nevzpomenu, jestli to u některého z těch brokerů bylo nebo ne. Ale v každém případě se to dá zjistit, když kontaktuješ podporu, všichni zmínění brokeři celkem slušně reagují i na emaily. Já jim takhle ze začátku psal poměrně dost a vždy mi odpověděli.

      Jinak, pokud to u Degiro bylo, to s tím zástavním právem, tak jsem to zřejmě přijal a zas tak moc se tím nezabýval, protože Degiro jsem si zakládal spíš na zkoušku a mám tam jen hodně malou část svých úspor.

      Vymazat
  3. Jsem spokojen. Platforma přehledná, vypořádaní férové, helpline na úrovni. Ještě by mohli mít dvoustupňové ověřování, vklad a výběr peněz také v EUR a USD (říkali mi, že na tom pracují) a obchodování CFD. Ale i tak jsou dobří. U nich se dá vydělat. U jiného brokera když dáš třeba 350 Kč za koupi a 350 za prodej a investuješ 10k, na tom těžko můžeš vydělat, protože máš výdaje 7%. U Degira tento problém není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Ahoj, založila jsem si účet u Degiro- na stránkách píšou, že tel.linka na ně je i v češtině. Dnes jsem tam volala (problém s transakčním účtem, ještě nemám účet zprovozněn) a ozvali se mi v angličtině, že čeština prý není možná pro komunikaci. Díky

      Vymazat
  4. Komunikují i v češtině? Na email mi přišla odpověď v angličtině, že mám psát anglicky a v telefonu to samé. Přitom na stránkách je uvedeno, že do myslím 16 hodin je podpora v češtině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem si odpověd nechat přeposlat... tak ještě jednou...

      Vymazat